Jedan od najčešćih zdrastvenih problema s kojim se suočavaju muškarci u srednjoj i starijoj dobi su bolesti prostate. Koje su to najčešće bolesti prostate te koji biljni pripravci i dodaci prehrane pomažu u prevenciji i liječenju?

Prostata

Prostata je muška spolna žlijezda veličine i oblika kestena, smještena ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma te kroz nju prolazi mokraćna cijev. Funkcija prostate je izlučivanje vlastitog sekreta i mliječne tekućine koja omogućuje spermijima da prežive od trenutka ejakulacije do oplodnje. Ona se s vremenom mijenja, kako muškarac stari, prostata se povećava te sve više pritišće mokraćnu cijev. Sužavajući promjer mokraćne cijevi onemogućava se normalni, kontinuirani prolazak mokraće. Prve tegobe i simptomi povezani s prostatom mogu se pojaviti već u ranim četrdesetim godinama, a nakon 50. godine svaki drugi muškarac ima problema s prostatom.

Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija prostate, prostatitis i karcinom prostate.

Prostatitis

Prostatitis je upala prostate koja može biti uzrokovana bakterijom (bakterijski prostatitis) ili je posljedica nekakve traume, sjedećeg načina života, stresa ili poremećaja imunološkog sustava (nebakterijski prostatitis). Javlja se većinom kod muškaraca mlađih od 45 godina, no to nije pravilo, može se javiti u bilo kojoj dobi.

Akutna bakterijska upala prostate obično počinje naglo pojavom povišene tjelesne temperature, tresavice, malaksalosti, učestalog mokrenja sa snažnim nagonom, boli pri mokrenju te perinealne ili rektalne boli.

Česte infekcije mokraćnog mjehura mogu biti simptom kronične bakterijske upale prostate čiji je uzročnik bakterija probavnog sustava Escherichia coli.

Kod nebakterijskog prostatitisa su najčešći simptomi bol u donjem dijelu trbuha, preponama, testisima, bol prilikom mokrenja, bolna ejakulacija te erektilna disfunkcija.

Obično se liječi antibioticima koje će prospisati liječnik, mirovanjem, analgeticima i povećanim unosom tekućine.

Karcinom prostate

Karcinom prostate se uobičajeno pojavljuje kod starije populacije. Najčešće je dijagnosticiran karcinom kod muškaraca u razvijenim zemljama. Karcinom dugi niz godina raste polako i ostaje lokaliziran na samoj žlijezdi stvarajući malo problema zbog čega u ranoj fazi nema specifičnih simptoma koji bi ukazivali na postojanje te bolesti. U kasnijem stadiju se tek pojavljuje bol i krv u mokraći. Zato je bitno kod bilo kakvih tegoba vezanih za mokrenje otići liječniku.

Svakog studenog se obilježava Movember pokret kojemu je cilj podići svijest o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate i rak testisa.

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate (BHP) ili povećana prostata je najčešća bolest prostate kod muškaraca srednje i starije životne dobi. Pojavljuje se zbog normalnog procesa starenja. Starenjem dolazi do hormonalnih poremećaja, smanjuje se razina testosterona, a povećava razina dihidrotestosterona (DHT) i estrogena koji potiču dijeljenje stanica prostate zbog čega se ona povećava. Tako uvećana prostata pritišće mokraćnu cijev koja prolazi kroz nju i otežava ili onemogućava pražnjanje mokraćnog mjehura. Kao posljedica se pojavljuju sljedeći simptomi: učestalo mokrenje, noćno mokrenje, hitna potreba za mokrenjem (urgencija), tanak mlaz mokraće, otežan početak mokrenja, kapanje iz mokraćne cijevi na kraju mokrenja, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura. Ako se ne liječi, može se zakomplicirati te nastati infekcija i zatajenje bubrega.

Kod prvih simptoma je najbolje otići liječniku kako bi se pravovremeno dijagnosticirala bolest. Može se liječiti lijekovima koje propisuje liječnik, a ako još nisu potrebni lijekovi bolest se može usporiti raznim biljnim pripravcima, dodacima prehrane, promjenom prehrane i načina života.

Sabal palma (Saw palmeto, Serenoa repens)

Sabal palma je niska grmolika vrsta palme koja je rasprostranjena u jugoistočnom dijelu SAD i na Floridi. Indijanci su koristili ovu biljku za povećanje plodnosti i liječenje problema s mokraćnim putevima. Danas se ekstrakt ploda sabal palme najčešće koristi za olakšavanje i liječenje tegoba benigne hiperplazije prostate. Ekstrakt sadrži mnoge biološki aktivne tvari, no pretpostavlja se da su za farmakološko djelovanje najbitniji fitosteroli, tanini i polisaharidi. Oni inhibiraju 5-α-reduktazu, enzim bitan za aktivaciju testosterona u dihidrotestosteron. Na taj način se smanji razina DHT koji ima važnu ulogu u nastanku BHP. Također djeluje protuupalno i antiestrogeno. Uobičajena doza je 320 mg, dok je u kombinacijama s drugim biljkama doza nešto niža.

Od bezreceptnih proizvoda za liječenje BHP jedino je ekstrakt ploda sabal palme registrirani kao biljni lijek i dodatak prehrani. Treba napomenuti da je do ublažavanja prvih tegoba potrebno 4-6 tjedana, a trajanje liječenja nije vremenski ograničeno.

Afrička šljiva (Pygeum africanum, Prunus africana)

Kora afričke šljiva sadrži biološki aktivne tvari koje djeluju protuupalno, smanjuju produkciju testosterona, djeluju antioksidativno i na taj način ublažavaju tegobe povećane prostate. Često se afrička šljiva reklamira na način da se stekne krivi dojam, da djeluje na erektilnu disfunkciju. Erektilna disfunkcija može biti uzrokovana povećanjem prostate i nakon duljeg uzimanja dodatka prehrani s afričkom šljivom (dulje od mjesec dana) se mogu poboljšati tegobe BHP pa posljedično i problemi s erektilnom disfunkcijom, no ne djeluje odmah.

Kopriva (Urtica dioica)

Korijen koprive se tradicionalno koristi kod ublažavanja simptoma donjeg mokraćnog trakta povezanih s povećanom prostatom te kod infekcija mokraćnih puteva. Ima protuupalno, antitumorsko, antiviralno i imunomodulatorno djelovanje.

Bundeva (Cucurbita pepo)

Sjemenke bundeve sadrže fitosterole, nezasićene masne kiseline (linolenska i oleinska kiselina), vitamin E i cink. Svojim djelovanjem na relaksaciju mokraćnog mjehura i sfinktera olakšava simptome otežanog mokrenja kod BHP. Također smanjuje razinu DHT pa i na taj način djeluje na samu bolest.

Cink

Cink je mineral vrlo bitan za održavanje normalne i fiziološke funkcije prostate. Pokazao se korisnim u sprječavanju nastanka benigne hiperplazije prostate i karcinoma prostate kao i kod progresije istih bolesti.

Likopen

Likopen je karotenoid, snažan antioksidans koji se nalazi u velikim količinama u rajčici. Redovitom konzumacijom likopen se koncentrira u prostati i testisima te smanjuje rizik od karcinoma prostate. Pretpostavlja se i da umanjuje probleme s BHP.

Kvercetin

Kvercetin je bioflavonoid koji ima protuupalno i antioksidativno djelovanje, a nalazi u crnom vinu, čaju, češnjaku, brusnici, jabuci i citrusnom voću. Smanjuje upalu kod kroničnoga nebakterijskog prostatisa, smanjuje razine DHT i probleme s BHP te ima pozitivne učinke na apoptozu tumorskih stanica kod karcinoma prostate.

Ekstrakt peludi

Ekstrakt peludi iz raži ima protuupalno djelovanje, smanjuje simptome kroničnog prostatitisa te djeluje pozitivno na BHP.

Prehrana i način života

Na godine i starenje nije moguće utjecati, no zdravom prehranom i drugačijim načinom života može se sprječiti nastanak ili napredovanje bolesti vezanih uz prostatu. Utvrđena je veza između bolesti prostate i visokog unosa masti životinjskog porijekla, alkohola i jednostavnih šećera. Nasuprot tome, preporučuje se mediteranska prehrana s obiljem ribe, voća, povrća, žitarica i sjemenki. Rajčica je posebice bitna za smanjenje rizika od karcinoma prostate jer je veliki izvor likopena. Postoji i proporcionalna veza između pretilosti i učestalosti karcinoma prostate. Također, muškarci s većim indeksom tjelesne mase imaju veći rizik od smrtnosti, a oni koji su operirali prostatu imaju veću vjerojatnost od ponovnog razvoja karcinoma. Na posljetku, bitno je izbjegavati unositi prevelike količine tekućine odjednom (pogotovo prije spavanja), ne odgađati nagon za mokrenjem, izvoditi vježbe za jačanje mišića donjeg dijela zdjelice, paziti da se ne sjedi na hladnom, više se kretati i baviti se tjelesnom aktivnošću.

Izvori:
  • Kačić J. Problemi s prostatom. U: CASI priručnik za samoliječenje, Zagreb, 2017.
  • Keehn A, Lowe FC. Complementary and alternative medications for benign prostatic hyperplasia. Can J Urol. 2015; 1: 18-23.
  • Lee M. Benign Prostatic Hyperplasia. U: DiPiro JT, Talbert RL, Yee GC,eds. Pharmacotherapy: A Pathophysiologic Approach. 9th ed. New York, NY: McGraw-Hill,Inc.; 2014: 1361-1376.
  • Bolesti prostate [Internet]. MSD-priručnik. [pristupljeno 19.11.2021.] Dostupno na http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/genitourinarne-bolesti/bolesti-prostate
  • Prehrambene crtice za zdravu prostatu [Internet]. Vitamini.hr. [Pristupljeno 19.11.2021.] Dostupno na https://vitamini.hr/zdravlje-z/prehrambene-crtice-za-zdravu-prostatu-11325/
  • Sabal Palma [Internet]. Inpharma. [pristupljeno 19.11.2021.] Dostupno na http://www.inpharma.hr/index.php/news/153/22/Sabal-palma
Autor: Ljekarna Čakovec
×