Svi volimo ljetne radosti na otvorenom, no boravak na suncu nosi svoje opasnosti, osobito za najmlađe. Dječja je koža drugačija od kože odraslih. Mnogo je propusnija i tanja. Svoju će svoju punu funkciju razviti kako dijete odrasta. Kožna barijera nije potpuno razvijena kroz prve četiri godine života. Ne proizvodi se dovoljno zaštitnog pigmenta melanina pa je osjetljivost na štetno sunčevo zračenje mnogo veća nego u odraslih. Stoga je njihova koža podložnija djelovanju sunčevog zračenja i potrebno ju je pozornije štititi.

Svaka koža ima svoj solarni kapital, odnosno količinu UV zračenja koju za života može podnijeti bez da dođe do oboljenja i oštećenja. Kožu je od sunca potrebno štititi od rane dobi kako bi ona ostala zdrava do duboko u starost.

UV zrake mogu oštetiti kožu, kosu, pa čak i oči.

Važno je biti uzor svojoj djeci i stvoriti naviku zaštite od sunca. Zaštita kože od djelovanja sunčevog zračenja potrebna je tijekom cijele godine, no posebno oprezan treba biti kada je UV indeks veći od 3.

Kako zaštiti dijete od sunca?

Djecu mlađu od 12 mjeseci ne bismo smjeli izlagati direktnom suncu kad je UV indeks 3 ili viši, čak niti kad smo ih zaštitili proizvodom sa zaštitnim faktorom.

Prvi korak zaštite od sunca je odgovarajuća odjeća.

  • Potrebno je pokriti što veću površinu kože odgovarajućom odjećom. Odjeća neka bude lagana. Jarke i tamne boje štite bolje jer upijaju više UV zračenja od svjetlijih tonova i bijele boje. Ako možete vidjeti kroz tkaninu kad ju rastegnete, vjerojatno ne pruža dovoljnu zaštitu za dječju kožu.
  • Mokra odjeća štiti slabije od suhe odjeće. Birajte tkanine koje se brzo suše.
  • Postoji posebna odjeća sa oznakom UPF (Ultraviolet Protection Factor) koja nudi dodatnu zaštitu i posebno je pogodna za ljetni odmor na plaži.
  • Takva je odjeća gušće pletena, obično je tamnijih i jarkih boja i brzo se suši. Ona dokazano štiti od štetnih UV zraka. Što je UPF veći, zaštita je bolja.
  • Zaštitite glavu djeteta šeširom širokog oboda. Neka prekriva lice, uši i vrat. Šilterice nisu najbolji izbor.
  • Koristite sunčane naočale s odgovarajućom zaštitom od UVA i UVB zračenja. Istraživanja pokazuju da 80% UV oštećenja na očima nastane prije 18. godine života. Takva oštećenja mogu dovesti do očnih bolesti kasnije u životu.

Mudro izaberite mjesto boravka na otvorenom.

  • Vrijeme provodite u hladu. Boravak u sjeni ne pruža potpunu zaštitu pa čak i tamo možemo izgorjeti. UV zrake se reflektiraju od pijeska, vodene površine, kamena i snijega.
  • Kad je oblačno, 80% sunčeva zračenja ipak dolazi do tla. UVA zrake prolaze i kroz prozorsko staklo.
  • Budite posebno oprezni na velikim nadmorskim visinama gdje je zračenje pojačano.

Krema sa zaštitnim faktorom posljednji je korak zaštite dječje kože

Kreme sa zaštitnim faktorom ne blokiraju potpuno sunčevo zračenje i nikad ne smiju biti jedina zaštita od sunca. Ne preporučuje se primjena krema sa zaštitnim faktorom kod djece mlađe od 6 mjeseci. Izuzetak su situacije kad ne postoji druga mogućnost zaštite od sunca, no i tada proizvod koristimo oprezno i kratkotrajno. Dječja je koža mnogo propusnija pa sastojci krema mogu prodrijeti dublje u organizam, a za to jednostavno nisu namijenjeni. Savjetuje se kremu s faktorom isprati s kože čim više nije potrebna.

Poželjno je da SPF faktor bude barem 50. Proizvod mora štititi od UVA I UVB zraka. Kreme za djecu razlikuju se od onih za odrasle. Preporuka je uvijek odabrati formulacije za djecu. Pridržavajte se roka trajanja označenog na proizvodu. Kod prve primjene proizvoda testirajte reakciju na maloj površinu kože. Ako nema reakcije možete koristiti proizvod i na većoj površini tijela.

Potrebno je nanijeti odgovarajuću količinu proizvoda sa zaštitnim faktorom. Upravo je količina ključna u zaštiti od sunca. Vaš proizvod prošao je istraživanja kako bi mu bio dodijeljen faktor upravo na temelju količine koja se nanosi. Čitajte uputu. Ako ga nanosimo u manjoj količini, zaštita koju pruža puno je manja.

Ponovno nanesite proizvod barem svaka dva sata, nakon plivanja i brisanja ručnikom čak i ako je proizvod vodootporan. Voda reflektira sunčeve zrake i hladi tijelo, tako povećava izlaganje UV zrakama i smanjuje osjet pregrijavanja.

Iako su zaštitne kreme u obliku spreja jako praktične za nanošenje, moguće je da zbog raspršivanja ne primijenimo dovoljnu količinu kreme na koži. Postoji i opasnost udisanja raspršenih čestica spreja što je potencijalno loše za zdravlje.

Kemijski ili mineralni filtri?

Postoje zaštitne kreme s kemijskim i mineralnim filterima.

Kemijski filteri ulaze u kožu gdje upijaju UV zrake i pretvaraju ih u toplinsku energiju koju otpuštaju iz kože. Budući da se upijaju u kožu, mogu ući u krvotok i tamo djelovati. Kemijske filtere nanosimo najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu, a kod krema s mineralnim filterima vrijeme nanošenja nije važno.

Mineralni filteri odbijaju UV zrake i raspršuju sunčevu svjetlost. U pravilu se zadržavaju na površini kože. Najčešće korišten filter je titanijev dioksid. Obično su to guste kreme koje ponekad ostavljaju bijeli trag i teže se razmazuju.

Često u kremama nalazimo mineralne filtere u nano obliku. Postoji bojazan da tako male čestice mogu prodrijeti kroz kožu i činiti štetu. Međutim, u kremama sa zaštitnim faktorima te su čestice obložene posebnim filmovima koji sprečavaju takve neželjene pojave. Istraživanja o dubini prodiranja nano čestica u kožu usmjerena su na kožu odraslih pa te podatke ne možemo direktno primijeniti na djecu. Raspravlja se i o utjecaju tih čestica na život vodenih organizama.

Više ćemo o ovim temama saznati kako istraživanja napreduju. Za sada se preporuča koristiti mineralnu zaštitu za dječju kožu, kožu sklonu alergijama, kod trudnica i dojilja. Ako želite izbjeći nano oblik mineralne zaštite, na tržištu postoji niz pripravaka s mineralnim filterima bez nanočestica.

Razvijajmo naviku zaštite od sunca od najranije dobi. Najvažnije je koristiti odgovarajuću odjeću, izbjegavati direktno sunce u sredini dana i boraviti u hladu. Pripravci sa zaštitnim faktorom su važni, no ne smiju biti jedina zaštita od sunca.

Literatura:

Autor: Anja Bralić, mag. pharm.
×