Neučinkovito i rijetko čišćenje nosa uzrok je mnogih neugodnosti i komplikacija bolesti kod djece i odraslih. Pravilna i svakodnevna higijena nosne šupljine mnogo doprinosi zdravlju, osobito u sezoni gripe i prehlade. Maleni često ne znaju dobro ispuhati nosić pa je naša pomoć u održavanju prohodnosti nosne šupljine neophodna. Tako sprečavamo komplikacije običnih prehlada, skraćujemo trajanje bolesti, nema toliko potrebe za odlascima liječniku i korištenje antibiotika.

U nosnoj šupljini zrak se zagrijava, vlaži i pročisti prije ulaska u grlo i pluća. U nosu postoji zaštitni sustav sluzi koje hvataju nečistoće, mikroorganizme i alergene i odstranjuju ih iz dišnog sustava. U nekim stanjima kao što su infekcije i alergije sluz postaje gusta ili preobilna. Prirodni mehanizam čišćenja nosa slabi i moramo mu pomoći. Usto, nosna sluznica se u djece tek razvija i nije još dostigla svoju punu zaštitnu funkciju. Sinusi su također još nerazvijeni.

Preventivno možemo djelovati na sljedeće načine:

 • Dajte djetetu mnogo tekućine. Voda i majčino mlijeko najbolji su izbor. Dovoljno tekućine omogućava našem organizmu da sluznice održava vlažnima i zdravima. Sekret u nosu nije toliko gust ako dijete dovoljno pije.
 • Vlažite zrak u prostoriji.
 • Dijete držite što je moguće češće u uspravnom položaju. Korisno je pod madrac staviti povišenje. Nikako nemojte bebama stavljati puno jastuka ispod glave zbog opasnosti od gušenja.

Zašto i koliko često čistiti dječji nosić

Preporuča se svakodnevno čišćenje nosne šupljine jednom dnevno kao dio osnovne higijene. U slučaju da je dijete prehlađeno, izloženo alergenima ili je sezona gripe i prehlada u punom jeku preporuča se provoditi čišćenje tri i više puta.

Istraživanja nam govore da je higijena nosa neophodna kod djece sklone sinusitisima, čestim prehladama i alergijama. Svakodnevna primjena smanjuje učestalost sinusitisa i njegovih komplikacija. Smanjuje i simptome akutnih infekcija gornjih dišnih puteva. Pokazalo se da svakodnevno ispiranje može smanjiti učestalost upala srednjeg uha kod djece i potrebu za upotrebom antibiotika. Čist nos smanjuje i simptome kašlja i širenje infekcije na donje dišne puteve.

Ipak, kad bismo svakodnevno više puta ispirali nos bez stvarne potrebe i izvan epizode bolesti mogli bismo produbiti probleme jer sluz koja se stvara u nosu ima i zaštitno djelovanje. Pretjerano ispiranje može oslabiti tu prirodnu funkciju.

Prilikom ispiranja nosne šupljine ponekad može doći do osjećaja peckanja u nosu, lokalne iritacije, svrbeži i osjećaj punoće u ušima. Zabilježeni su slučajevi krvarenja iz nosa. Ako do takvih pojava dođe, smanjite učestalost čišćenja.

Kako čistiti dječji nosić

Fiziološka otopina, hipertonična otopina, sprejevi s morskom vodom – što je pravi izbor?

Fiziološka otopina je zlatni standard u brizi za nosnu šupljinu. Ona je prvi izbor u svakodnevnoj higijeni kod vrlo male djece i osoba sklonih krvarenju iz nosa.

Hipertonična otopina je pojačano slana u odnosu na fiziološku otopinu. Upravo ta veća količina soli omogućava otopini da smanji otečenost nosne sluznice. Tako će nam ta otopina smanjiti začepljenost nosa, a u isto vrijeme očistiti nosnu šupljinu. U hrvatskim ljekarnama su dostupne hipertonične otopine koje su sigurne za primjenu od rođenja.

Kod čestih sinusitisa, upala srednjeg uha i tijekom infekcija preporuka je koristiti hipertoničnu otopinu svakodnevno. Istraživanja pokazuju da ima istu učinkovitost kao i klasične dekongestivne kapi za nos, ali s puno manje nuspojava.

Na tržištu je prisutno mnogo proizvoda s morskom vodom koji mogu biti izotonični ili hipertonični. Bogati su mineralnim solima i elementima u tragovima, stoga su posebno blagotvorni za sluznicu.

Postupak čišćenja

Možemo odabrati:

 • kapi u bočici koje su vrlo jeftine i praktične
 • jednodozirne spremnike koji nam omogućavaju da lakše održimo mikrobiološku stabilnost proizvoda
 • sprejeve koji omogućavaju jednostavnu primjenu i doziranje

Kad primjenjujemo kapi potrebno je maleno dijete staviti u ležeći položaj, glavicu nagnuti na desnu stranu i ukapati 2-3 kapi u lijevu nosnicu. Isti postupak ponovimo i s druge strane. Kod veće djece i kad postoje problemi sa sinusima možemo kapati u ležećem položaju s lagano zabačenom glavom koja je niže od razine tijela. Kapamo u svaku nosnicu 2-5 kapi. Poželjno je da dijete ostane u tom položaju još nekoliko trenutaka. Tako omogućujemo prodiranje tekućine dublje pa je i čišćenje djelotvornije.

Prilikom korištenja sprejeva nije potrebno stavljati dijete u ležeći položaj. Glavu možemo nagnuti lagano prema naprijed i potisnuti sprej u svaku nosnicu.

Obično ovakvo ispiranje neće u potpunosti riješiti problem gustog nosnog sekrete pa je poželjno nakon toga primijeniti aspirator.

Aspiratori su korisni i djelotvorni. Razlikujemo električne aspiratore, aspiratore koji rade pomoću usisavača ili na usta. Često se roditelji boje da će aspiratori, osobito oni koje spajamo na usisavač, oštetiti sluznicu nosa. Ne moramo se bojati jer su takvi proizvodi izrađeni da reguliraju usisnu snagu svojim oblikom.

 • Prije upotrebe operite ruke i provjerite uređaj koji mora biti čist i suh. Slijedite upute proizvođača prilikom čišćenja nosa i pranja uređaja.
 • Aspiriranje je učinkovitije ako prije primijenimo fiziološku ili hipertoničnu otopinu. Tako navlažimo sekret koji je prisutan u nosu i olakšamo izvlačenje.
 • Dobro očistite aspirator nakon korištenja. Prljav uređaj je izvor bakterija i virusa koje lako prenosimo natrag u naš nos.
 • Postupak ponavljajte više puta dnevno ako je nosić jako začepljen.

Ispiranje pomoću roga ili šprice s nastavkom

Ova metoda je sve popularnija. Iako postoje bojazni da će roditelji teško svladati tehniku primjene, istraživanja pokazuju da je vrlo sigurna, lako se uči i ima mnogo pozitivnih učinaka.

Naše su nosnice odijeljene djelomično pregradom koja se zove septum. Kad ispiremo nos na ovaj način, volumen otopine stvori tok koji putuje oko septuma. Tako možemo dublje očistiti i dobro navlažiti sluznicu, osobito kod djece koja još ne mogu puhati nos. U odnosu na prethodno opisane tehnike čišćenja, u ovoj se metodi koristi velik volumen otopine koji djelotvornije ispire alergene, sluz i nečistoće.

Možemo koristiti fiziološku otopinu, hipertoničnu otopinu ili možemo sami pripremiti otopinu s odgovarajućom količinom soli. Postoje mnogi recepti na internetu s uputama kako pripremiti tekućinu za ispiranje. U ljekarnama možemo naći gotove mješavine soli s eteričnim uljima za pripremu ovakvih tekućina. Nikad nemojte koristiti vodu iz slavine za ispiranje nosa. Ta je voda sigurna za piće jer u želucu postoji kiselina i ostali faktori koji ubijaju bakterije. U nosu ne postoji takva vrsta zaštite pa može doći do infekcije, čak i do prodiranja bakterija do mozga.

Najsigurnije je koristiti otopine koje su dostupne u ljekarni. One imaju kontroliranu količinu soli koja našem organizmu odgovara. Prošle su rigorozne kontrole sterilnosti i prilikom korištenja prema uputama ne postoji opasnost od infekcija.

Dostupni su nastavci koji omogućuju duže održavanje bakteriološke ispravnosti otvorene fiziološke/hipertonične otopine. Čuvajte bocu na tamnom i hladnom mjestu i potrošite u najkraćem mogućem roku. Otopina sobne temperature je najprikladnija za ispiranje. Prehladna ili prevruća otopina može oštetiti nosnu sluznicu. Kad je nos začepljen, poželjno je koristiti hipertoničnu otopinu.

Rog je tradicionalan alat ove metode. Koristio se u staroj Indiji, a ayurvedska medicina ga i danas preporuča kao dio svakodnevne higijene. Često se naziva neti prema starom indijskom nazivu. Ima nastavak sličan čajniku kojim se otopina ulijeva u nos. Postupak se provodi tako da se glava nagne prema naprijed i okrene na stranu. Tekućina se zatim ulijeva u nosnicu koja je okrenuta prema gore. Tekućina će proći kroz nos i izaći na drugu nosnicu. Kad koristimo rog ne uštrcavamo otopinu pod tolikim pritiskom kao što to radimo prilikom korištenja šprice pa cijeli postupak traje nešto duže i blag je. Postoji mogućnost korištenja otopine nešto veće temperature od sobne (oko 37°C).

Koristimo li špricu, ona mora biti volumena barem 20 ml. Špricu koristimo samo za jednu osobu ili ju dobro operemo. Moguće je kupiti gumeni nastavak koji omogućava bolje prianjanje šprice na ulaz u nosnu sluznicu i sprječava oštećenje te iste sluznice. Potrebno je nagnuti glavu iznad umivaonika ili posude te lagano prema naprijed tako da otopina ne može lako doći u uši ili u grlo.

 • Čistu špricu napuniti otopinom za ispiranje i staviti nastavak za zaštitu sluznice nosa.
 • Primijeniti barem 20 ml otopine!
 • Dijete čvrsto i udobno osigurati, držeći mu obje ruke. Nagli pokret bi mogao uzrokovati ozljedu.
 • Rotirati glavu ulijevo. U desnu nosnicu uštrcati određeni volumen otopine. Neka dijete diše kroz usta. Nakon nekoliko sekundi otopina će poteći kroz lijevu nosnicu.
 • Rotirati glavu udesno i ponoviti postupak kroz lijevu nosnicu.
 • Ostaviti dijete u tom položaju i potaknuti na lagano puhanje kako bi višak tekućine izašao.
 • Po potrebi ponoviti više puta dnevno.
 • Za higijenu nosne sluznice primijeniti jednom dnevno.

Ustrajnim korištenjem ovih postupaka vjerujemo da ćete mnogo zdravije i ugodnije proći kroz sezone gripa i prehlada. Higijena je i u ovom slučaju pola zdravlja. Prije nego što posegnete za ozbiljnijim lijekovima, vodite brigu o čistoći nosića vašeg djeteta pa će nestati potreba za ozbiljnijim intervencijama.

Literatura:

 1. Cleaning Baby’s Nose: Your How-To Guide, dostupno na: Cleaning Baby’s Nose: Your How-To Guide (healthline.com), pristupljeno 26.10.2023.
 2. Risks and rewards of nasal rinses: What you need to know, dostupno na: Risks and rewards of nasal rinses: What you need to know | UCLA Health, pristupljeno 24.10.2023.
 3. Nasal irrigation in kids: safe? effective? dostupno na: Is nasal irrigation safe or even effective in kids? — THE PEDIATRICIAN MOM, pristupljeno 24.10.2023.
 4. Is Rinsing Your Sinuses With Neti Pots Safe? dostupno na: Is Rinsing Your Sinuses With Neti Pots Safe? | FDA
 5. Baharudin Abdullah, Chenthilnathan Periasamy, and Rushdan Ismail Nasal Irrigation as Treatment in Sinonasal Symptoms Relief: A Review of Its Efficacy and Clinical Applications dostupno na Nasal Irrigation as Treatment in Sinonasal Symptoms Relief: A Review of Its Efficacy and Clinical Applications – PMC (nih.gov), pristupljeno 26.10.2023.
 6. G Montanari F Ceschin, S Masotti, F Bravi, B Chinea, G Quartarone Observational study on the performance of the Narhinel method (nasal aspirator and physiological saline solution) versus physiological saline solution in the prevention of recurrences of viral rhinitis and associated complications of the upper respiratory tract infections (URTI), with a special focus on acute rhinosinusitis and acute otitis of the middle ear, dostupno na: Observational study on the performance of the Narhinel method (nasal aspirator and physiological saline solution) versus physiological saline solution in the prevention of recurrences of viral rhinitis and associated complications of the upper respiratory tract infections (URTI), with a special focus on acute rhinosinusitis and acute otitis of the middle ear – PubMed (nih.gov), pristupljeno 24.10.2023.
 7. Aurélie Cabaillot, Philippe Vorilhon, Mathieu Roca, Rémy Boussageon, Bénédicte Eschalier, Bruno Pereirad Saline nasal irrigation for acute upper respiratory tract infections in infants and children: A systematic review and meta-analysis, dostupno na: Saline nasal irrigation for acute upper respiratory tract infections in infants and children: A systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov), pristupljeno 24.10.2023.
 8. Sara Torretta, Lorenzo Pignataro, Tullio Ibba, Francesco Folino, Miriam Fattizzo, Paola Marchisio Supervised Nasal Saline Irrigations in Otitis-Prone Children, dostupno na: Supervised Nasal Saline Irrigations in Otitis-Prone Children – PubMed (nih. gov), pristupljeno 25.10.2023.
 9. Jean-Nicolas Gallant, Jade I Basem, Justin H Turner, Chevis N Shannon, Frank W Virgin Nasal saline irrigation in pediatric rhinosinusitis: A systematic review, dostupno na: Nasal saline irrigation in pediatric rhinosinusitis: A systematic review – PubMed (nih.gov), pristupljeno 24.10.2023.
 10. Y Wang, L Jin, S-X Liu, K Fan, M-L Qin, S-Q Yu Role of nasal saline irrigation in the treatment of allergic rhinitis in children and adults: A systematic analysis, dostupno na: Role of nasal saline irrigation in the treatment of allergic rhinitis in children and adults: A systematic analysis – PubMed (nih.gov), pristupljeno 24.10.2023.
 11. Dichapong Kanjanawasee, Kachorn Seresirikachorn, Wirach Chitsuthipakorn, Kornkiat Snidvongs Hypertonic Saline Versus Isotonic Saline Nasal Irrigation: Systematic Review and Meta-analysis, dostupno na: Hypertonic Saline Versus Isotonic Saline Nasal Irrigation: Systematic Review and Meta-analysis – PubMed (nih.gov), pristupljeno 26.10.2023.
Autor: Anja Bralić, mag. pharm.
×