Pčele svrstavamo među najvrjednije stanovnike našeg planeta. One su iznimno važne za naše postojanje jer oprašuju gotovo tri četvrtine svih biljaka, a svaka treća žlica hrane na svijetu ovisi o njihovom oprašivanju.

Pčele nas također oduševljavaju svojim visokokvalitetnim proizvodima od kojih se neki koriste u prehrani (med, matična mliječ i pelud), a drugi imaju široku primjenu u zdravstvu i ostalim industrijama (pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov). Pčelinji vosak uz matičnu mliječ i pčelinji otrov predstavljaju izlučevine pčelinjeg organizma dok su med, pčelinja pelud i propolis biljni izvori koje pčele prigodom skupljanja obogaćuju svojim izlučevinama, odnosno koji nastaju sinergijom biljaka i pčela.

Ljudi koriste pčelinje proizvode barem od davnina. Najstariji prikaz čovjeka koji skuplja med nalazi se u špilji u blizini Valencije i star je oko 8.000 godina. Gruzija ima najstariju staklenku meda, koja je stara najmanje 5.500 godina, a zanimljivo je da je nakon svih ovih tisućljeća ovaj med i dalje jestiv.
Med je jedna od rijetkih tvari na svijetu koju su istraživači pokušali umjetno sintetizirati u laboratoriju, no zbog složenog sastava to do danas nisu uspjeli.

Pčelinji proizvodi imaju vrlo važno mjesto i u trenucima kad nam je zdravlje narušeno, ako smo prehlađeni, iscrpljeni ili težimo bržem oporavku organizma…

Med

Najpoznatiji pčelinji proizvod je med – slatka, gusta, viskozna tekućina ili kristalizirana otopina koju koristimo u svakodnevnoj prehrani. Dobiven je iz cvjetnog nektara i predstavlja smjesu vode i jednostavnih šećera (80 g šećera na 100 g ukupne mase) od kojih je najvećim dijelom zastupljena fruktoza, a znatno manje glukoza. U medu je sadržano dvjestotinjak različitih spojeva pa iz tog razloga do sada nikome nije uspjelo stvoriti uspješnu kopiju ove jedinstvene namirnice.

Med je namirnica koja se preporučuje u svim životnim dobima i predstavlja vrhunski prirodni proizvod. Osim velike energetske vrijednosti važan je jer sadrži vitamine, minerale, posebne enzime, biljne hormone i flavonoide koji svaki na svoj način doprinose tome da se pojedine vrste meda već stoljećima koriste kod dijetoterapije različitih bolesti.
 

Bolesti ili stanja

Vrsta meda

Nesanica Med lipe
Anemija Med kadulje, vrijeska i kestena
Povišeni krvni tlak Med kestena, majčine dušice i stolisnika
Bolesti srca Med gloga i šumski med
Astma Med planike i kadulje
Bronhitis i kašalj Med stolisnika, kadulje i lavande
Gripa i prehlada Med lipe i majčine dušice
Opstipacija ili zatvor Med bagrema
Crijevne smetnje Med kestena i lavande
Bubrežni kamenci i cistitis Med vrijeska
Čir na želucu ili dvanaestniku Med lavande
Reumatske tegobe Med mediteranskog bilja (vrijesak, lavanda, kadulja, majčina dušica, ružmarin)

 

Poželjno je med koristiti u obliku otopine, u mlakom čaju, jer time se ne nadražuje želudac. Na temperaturama višima od 45 stupnjeva med gubi dio svojih ljekovitih svojstava.

Propolis

Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s kore i listova biljaka, miješaju ga sa sekretom čeljusnih žlijezdi i enzimski modificiraju tako da najvažnije sastavnice, flavonoidi, postaju aktivne tvari.

Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina i s razlogom se naziva prirodni antibiotik.

Specifičnog je izgleda, jedinstvenog gorkastog okusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa te kompleksnog sastava; sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i flavonoide. Flavonoidi su u najvećoj mjeri zaslužni za ljekovito djelovanje propolisa.

Flavonoidi su biljni pigmenti i imaju ulogu zaštite biljaka od patogena iz okoline. Mnogim istraživanjima je utvrđeno da propolis posjeduje širok spektar aktivnosti – djeluje protuupalno, imunostimulirajuće i antimikrobno. Odličan je u borbi protiv bakterija i virusa te gljivica i parazita. Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, gripe te upalnih procesa usne šupljine (upala grla, afte, parodontoza) i sinusa.

Najčešće su na tržištu dostupne alkoholne ali i bezalkoholne otopine propolisa u obliku kapi i sprejeva.

Matična mliječ

Matična mliječ je kroz svoju dugu povijest, kao najdragocjeniji pčelinji proizvod, stekla status kraljevske hrane. Ona je prirodni proizvod koji sadrži visoko vrijedne sastojke koji su od davnina smatrani povoljnim za čovjekovo zdravlje.

Matična mliječ je kremasta, ljepljiva, mliječno bijela, jako kisela tvar gorkog okusa i specifičnog mirisa. Jedna je od tri vrste mliječi koje nastaju kao proizvod lučenja posebnih žlijezda mladih pčela radilica starih tek 5-15 dana. Njome one hrane maticu i ličinke. Matična mliječ je koncentrat životno važnih nutrijenata, a posjeduje i vrlo visoku biološku aktivnost. Ovisno o vrsti mliječi, razvijaju se radilice, trutovi ili matice.

Hranjenje se obavlja s tek izlučenom mliječi koja se pri tome u cijelosti upotrijebi te se ne pohranjuje kao drugi pčelinji proizvodi. Ličinke radilica i trutova hrane se matičnom mliječi samo prvih par dana svoga razvoja, dok je ličinke matica imaju u izobilju tijekom cijelog svog života.

Osnovu njenog sastava čine voda, proteini, šećeri, lipidi i mineralne soli. Identificirane su ukupno 23 aminokiseline, a prisutne su sve aminokiseline esencijalne za čovjeka. U matičnoj mliječi se nalaze i brojni vitamini, najzastupljeniji su oni iz skupine B-vitamina. Pantotenske kiseline ima npr. čak sedamnaest puta više nego u suhoj peludi poznatoj po bogatstvu tih vitamina. Sadrži i neuroprijenosnike i spolne hormone te brojne spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Ukratko, među sastavnicama matične mliječi nalaze se gotovo svi elementi potrebni za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Matična se mliječ primjenjuje kod bolesti poput gastritisa, čireva na želucu, neuroloških bolesti, ateroskleroze, artritisa, reumatizma i mnogih drugih. Osobito se ističe njena primjena za poboljšanje rada imunološkog sustava i općeg stanja organizma u prevenciji zaraznih bolesti te kod kemoterapije i zračenja. Pozitivni učinci matične mliječi u istraživanjima su povećanje tjelesne izdržljivosti, normalizacija krvnog tlaka te brže zacjeljivanje kostiju. Poznato je da ona ublažava simptome alergija te djeluje povoljno na stanice živčanog sustava. Pokazuje i blagi estrogeni učinak pa može pomoći kod simptoma menopauze. Sve je češće prisutna u proizvodima za njegu kože jer se smatra da potiče regeneraciju i sprječava starenje.

Svježa matična mliječ je nestabilna. Mora se čuvati u zamrzivaču. Štete joj toplina, vlaga i svjetlost. Često je zbog toga teško održati njenu kvalitetu. Liofilizirana matična je najčešće korišteni oblik matične mliječi jer jamči očuvanje svojstava. Na tržištu se pojavljuje u obliku praha ili kapsula i tableta. Matičnu mliječ upotrebljavamo uz što duže zadržavanje ispod jezika što je važno jer se na taj način bolje apsorbira u tijelo. Preporučuje se uzimati matična mliječ uz med jer je tako mnogo djelotvornija.

Izvor:
https://www.plivazdravlje.hr/centar/prehrana/12/namirnica/132/Med.html

Autor: Ljekarna Čakovec
×