Alergijske bolesti ubrajaju se među najraširenije bolesti današnjice. Alergijom se smatra neprimjeren odgovor našeg imunološkog sustava na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoliša – alergene.

Alergijski rinitis je sezonski ili cjelogodišnji svrbež, kihanje, vodenkasto curenje iz nosa i začepljen nos. Uz sezonski rinitis često se vežu i simptomi poput svrbeža očiju, nosa i grla. Sezonski rinitis uzrokuju peludi drveća (hrast, brijest, javor, joha, breza), dok ljetni uzrokuju pelud trava (troskot, mačji rep) i pelud korova (ambrozija, čičak, trputac).

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, preduvjet uspješnog liječenja je izbjegavanje alergena. Najčešće liječenje uključuje oralne lijekove protiv alergija u kombinaciji s nazalnim kortikosteroidima. Često se koriste i kapi te sprejevi za nos za odčepljivanje. Ovdje treba još spomenuti i mogućnost imunoterapije-postupka liječenja kojim se kroz davanje visoke koncentracije alergena kroz duže razdoblje smanjuje preosjetljivost na uzročnike alergije.

Također, postoje i prirodni lijekovi za liječenje i ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa, a o njima govorimo u nastavku.

Vitamin C

Osim što stimulira imunološki sustav, vitamin C (askorbinska kiselina) djeluje kao prirodni lijek protiv alergija. U pojavi alergija stres igra važnu ulogu, a upravo vitamin C ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Može se uzimati zajedno sa konvencionalnom terapijom, u visokim dozama, i do 2 grama dnevno. Na tržištu se nalazi mnoštvo različitih doza i oblika.

Kvercetin

Kvercetin je biljni pigment, prirodno prisutan u voću i povrću (rotkvice, luk, jabuke, kapari, šljive). Smanjuje oštećenja i iritacije uzrokovane slobodnim radikalima te se sve više koristi kao prevencija i terapija u liječenju alergija. Preporuča se uzimanje 200-300 mg 1-2 puta na dan, a u kombinaciji s vitaminom C i cinkom postiže se snažnije djelovanje.

Ulje crnog kima

Crni kim je ljekovita biljka poznata još iz starog Egipta. Zbog svojih brojnih učinaka, ulje crnog kima slovi kao panacea tj. „svelijek“. Sjemenke crnog kima imaju izvrstan kemijski sastav. Sadrže proteine, zasićene i nezasićene masne kiseline, ugljikohidrate, a najbitnije djelatne tvari su timokinon i nigelicin.

Dugoročna upotreba ulja crnog kima daje izvanredne rezultate na smanjenje intenziteta simptoma alergije. Tretman se započinje nekoliko mjeseci prije pojave simptoma alergije, dakle kod simptoma alergijskog rinitisa najkasnije u veljači. Uzima se jedna čajna žličica tri puta na dan. Budući da ulje ima specifičan, pikantan i gorak okus, savjetuje se da se pomiješa s malo meda ili na to popije malo vode. Za one kojima ulje nije ugodno za konzumiranje, ulje crnog kima dolazi i u obliku mekih kapsula. Ne preporuča se uzimanje ulja crnog kima trudnicama i dojiljama.

Opnasti kozlinac

Opnasti kozlinac se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već stoljećima zbog svog protuupalnog i antioksidativnog djelovanja. Uzimanje 160 mg pripravka 1-2 puta dnevno dokazano smanjuje curenje iz nosa te djeluje na druge simptome poput svrbeži i kihanja. Ne smije se uzimati s imunosupresivima (lijekovi koji smanjuju aktivnost imunosnog sustava), s litijem kao ni u trudnoći ili kod dojenja.

Kao što je već navedeno, najbitniji korak u prevenciji i liječenju alergija je izbjegavanje alergena. Pomoć nude pripravci u obliku kapi za oči i sprejevi za nos s ektoinom koji je štiti membrane stvarajući zaštitni film na sluznici oka odnosno nosa i na taj način sprječava ulazak alergena u tijelo.

Autor: Ines Kanski, mag. pharm.
×