U današnjem vremenu, kad smo sve više izloženi raznim vanjskim štetnim utjecajima, bakterijama, virusima, stresu, gljivicama, nasljednim oboljenjima, nastojimo si pomoći na najprirodniji i neškodljiv način, a ujedno provjeren i potpuno ispitan- uz BETA-GLUKAN.

Radi se o polisaharidu izoliranom iz stanične stjenke nekih žitarica, kvasca i specifičnih vrsta gljiva. Iako su svi pod zajedničkim imenom, razlikuju se prema rasporedu molekula te zbog toga različito djeluju. Postoje studije koje govore da je BETA-GLUKAN proizveden iz pljesni učinkovitiji nego onaj iz gljiva ili žitarica. Oni koji su zaduženi kao jaki imunomodulatori potiču iz kvasca i specifičnih gljiva (Ganoderma lucidum – gljiva besmrtnosti) dok oni izolirani iz žitarica (prvenstveno iz zobi i ječma) služe kao pomoć u snižavanju kolesterola u krvi, a ujedno djeluju i kod podizanja imuniteta.

BETA-GLUKAN je otkriven i izoliran 1968. godine, a kod nas se pojavio 2007. godine. Djeluje tako da potiče stvaranje koštane srži, na taj način podiže razinu leukocita i trombocita. Oni nas čuvaju tj. djeluju na podizanju imuniteta jer aktiviraju makrofage (vrstu leukocita). Kada govorimo o podizanju imuniteta pomoću BETA-GLUKANA možemo reći da djeluje na imunosni sustav čovjeka, ali i životinja.

Najčešća pitanja koja nas muče su:
  • kada se koriste
  • smiju li se primjenjivati neograničeno
  • imaju li nuspojave
  • smiju li ga koristiti svi pacijenti (npr. onkološki, dijabetičari, oni sa autoimunim bolestima)
  • koje su doze potrebne…

BETA-GLUKAN koristimo bez bojazni u svakodnevnom životu kod svih situacija koje oslabljuju naš imunitet. Tako prirodnu pomoć koristimo i u svrhu preventive, ali i pri različitim oboljenjima: kod virusnih, bakterijskih, gljivičnih infekcija, alergija, dijabetesa i kod povišenog kolesterola u krvi.

Uzima se uvijek na prazan želudac barem pola sata prije jela radi bolje apsorpcije. Kao prevencija uzima se manja doza, 250mg/dan, a kao pravi imunostimulator u dozi od 500mg/dan. Kod izrazito teških slučajeva kao što su HPV ili kod ljudi oboljelih od karcinoma doze se podižu do 1500mg/dan. Dodatni učinak se postiže u kombinaciji sa preparatima vitamina C – bio i antioksidansa resveratrola.

Primjena u svrhu snižavanja šećera u krvi kod dijabetičara pokazuje djelotvornost tako što usporava apsorpciju glukoze nakon jela i pomaže održavanju dobrog odnosa glukoze i inzulina u krvi.
Primjena kao preparata za održavanje normalne razine kolesterola u krvi nije uvijek primarna, ali studije su pokazale da djeluje kao zaštita kod krvožilnih bolesti. Osim kao prirodna pomoć pri različitim oboljenjima, uzima se i u svrhu preventive. Učinkovita primjena BETA-GLUKANA je dokazana i kod terapije alergijskih i respiratornih bolesti kao i kod gljivičnih infekcija, kroničnog umora, stresa, nakon kirurških zahvata i iscrpljenosti organizma.

Najveću primjenu srećemo kod liječenja nuspojava kemoterapije i općenito kod onkoloških pacijenata. Kod njih je u početku uzimanja BETA-GLUKANA moguće povišenje tjelesne temperature što znači da se imunološki sustav aktivirao i brani organizam. Također, nakon početnog uzimanja (nekoliko mjeseci) zbog povećanog broja antigena u krvi moguće je povećanje tumorskih markera, ali to NE ZNAČI DA TUMOR RASTE.

Na kraju možemo zaključiti da:
  • BETA-GLUKAN trebamo uzimati kao prevenciju, ali i za vrijeme trajanja viroza kako bi se smanjili simptomi i intenzitet bolesti ili da ih izbjegnemo.
  • Siguran je za primjenu kod odraslih i djece starije od godinu dana u odgovarajućim dozama.
  • Može se koristiti tijekom dužeg vremenskog perioda.

Moramo spomenuti i neke mjere opreza, a odnose se na sve one koji boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) kao i kod primjene imunosupresiva. Oprez je potreban jer se ne zna do čega može dovesti primjena beta-glukana u stanjima gdje je moguć pojačani autoimuni odgovor organizma. Sve sumnje se još uvijek temelje na osnovi teoretskih pretpostavki jer nisu potvrđene kontroliranim studijama.

Ne preporuča se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od jedne godine.

Za sve slučajeve gdje postoji dodatni rizik obavezno je tražiti mišljenje i preporuku odgovarajućih liječnika i slijediti zadane upute. Na nama je da u razgovoru s pacijentima u svim ostalim slučajevima nađemo najbolji, najučinkovitiji i najkvalitetniji preparat te da svakom pacijentu pristupimo individualno i profesionalno.

 

Autor: Adnana Mulaomerović Sinanović, mag. pharm.
×