Sve duži i topliji dani mame nas da više vremena provedemo u prirodi, no boravak u prirodi može osobama sklonim alergijama izazvati različite tegobe. U ovo doba godine cvatnjom različitih biljaka povećava se koncentracija inhalacijskih alergena u zraku, a time se povećava i učestalost tegoba koje izazivaju.

Najčešće se javlja preosjetljivost na različite inhalacijske alergene – alergijski rinitis čije simptome osjeća oko 500 milijuna ljudi u svijetu. Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja se javlja nakon kontakta s alergenom kod osoba čiji imunološki sustav pretjerano reagira na tvari koje se normalno nalaze u našem okolišu i koje nisu štetne za zdravlje.

SIMPTOMI ALERGIJSKOG RINITISA

  • vodenasti iscjedak iz nosa
  • kihanje
  • začepljenost nosa
  • svrbež nosa i očiju
  • suzenje i / ili crvenilo očiju
  • kašalj
Evo nekoliko savjeta kako ublažiti simptome alergijskog rinitisa

1. PRIPREMITE ORGANIZAM!

S pripremom organizma treba započeti što ranije, još u toku zimskih mjeseci kad je koncentracija peludi u zraku niska.
Ulje crnog kima djeluje kao imunomodulator – tvar koja regulira funkcije imunološkog sustava. Da bi se postiglo željeno djelovanje treba ga uzimati dugoročno tijekom nekoliko mjeseci. Primjena ulja crnog kima traje sve do jeseni, a tretman treba započeti najkasnije u velječi. Tijekom zime može se napraviti pauza od nekoliko mjeseci.
Ekstrakt kozlinca (Astragalus membranaceus) djeluje kao imunomodulator i pomaže eliminaciji alergena iz organizma. Primjenjuje se kao priprema organizma na alergije, a može se koristiti i u akutnoj fazi bolesti.

2. IZBJEGAVAJTE KONTAKT S ALERGENIMA!

Iako je vrlo teško izbjegavati alergene koji su zraku, praćenje peludnih prognoza i peludnog kalendara može biti od velike pomoći.

Manja koncentracija peludi u zraku je obično nakon kiša, pa se u to vrijeme može isplanirati šetnja ili boravak u prirodi.  Ako se radi o alergiji na kućnu prašinu iz okoline treba izbaciti „skupljače prašine“ (zavjese, tepihe, plišane igračke, i dr.)

Na tržištu postoje sprejevi za nos na bazi celuloze koji u nosu stvaraju nepropusni film za alergene. Također na jednak način djeluju i sprejevi koji stvaraju gel u nosu na kojem se zaustavljaju alergeni,a rezultat je smanjen unos alergena u organizam.

3. TERAPIJA LIJEKOVIMA

Simptomi curenja nosa suzbijaju se kapima za nos koje sadrže intranazalne dekongestive (lijekove koji smanjuju otečenost nosne sluznice) i time olakšavaju disanje kroz nos. Takve kapi smiju se primjenjivati samo 5 – 7 dana jer u suprotnom mogu izazvati teži otok sluznice nosa te povećati sklonost krvarenju iz nosa, a da se smanje neželjeni učinci trebalo bi 10-ak min nakon primjene takvih kapi sluznicu nosa navlažiti fiziološkom otopinom. Isti efekt (otčepljivanja nosa)  postiže se i intranazalnom pimjenom hipertoničnih otopina soli.Uz kapi za nos trebalo bi primjenjivati i oralne antihistaminike kroz nekoliko dana. Većina ovih lijekova može se kupiti u ljekarni bez recepta, ali u pakiranjima dostatnim za 7 – 14 dana terapije. Ako postoji potreba za njihovom dužom primjenom trebalo bi potražiti savjet liječnika.

Vrlo je važno razlikovati simptome prehlade i alergijskog rinitisa.

Alergijski rinitis karakteriziraju vodenast iscjedak iz nosa, napadaji kihanja koji ne donose olakšanje, začepljenost nosa, suzenje i crvenilo očiju, a kašalj se pojavljuje rijetko.

Za prehladu je karakteristično naizmjenično začepljenje najprije jedne, a zatim druge nosnice, gust i neproziran iscjedak iz nosa, kihanje koje donosi olakšanje, povišena tjelesna temperatura i bol u mišićima, a kašalj je čest i produktivan.

Svakako biste trebali posjetiti liječnika ako

  • imate povišenu tjelesnu tempreaturu duže od 2 dana
  • simptomi curenje nosa ne povlače se ni nakon tjedan dana primjene nazalnih dekongestiva i oralnih antihistaminika
  • imate simptome kašlja, nedostatka zraka, piskanja i pritiska u prsnom košu
Autor: Ljekarna Čakovec
×