Vjerujemo da ste barem jednom u životu osjetili nelagodu i bol koju sa sobom nose afte. To su male, bolne ranice koje se pojavljuju unutar usta i imaju sklonost učestalom ponavljanju. Naziv im potječe od grčke riječi Aftal, što znači pečenje, žeženje. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine. Uglavnom prolaze same od sebe, bez ikakvog tretmana, nakon 10 – 14 dana. Uzrokuju bol nesrazmjernu svojoj veličini te ometaju svakodnevno funkcioniranje osobe (jedenje, gutanje, govor). Nepredvidiv početak i intenzitet boli čine afte vrlo neugodnom bolešću.

S obzirom na veličinu, dolaze u tri klinička oblika: malene afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv. herpetiformne afte.

Male afte ili afte minor

Najčešći su oblik afti. Manje su od 1 cm u promjeru, smještene na rubu jezika i obraznoj sluznici. Može biti jedna ili više njih istodobno. Traju 7-14 dana, zarastaju spontano i bez ožiljaka.

Velike afte

Rijeđi su oblik, u promjeru veće od 1 cm. Često su praćene povišenom tjelesnom temperaturom. Smještene su na usnama, bočnim rubovima jezika, obraznoj sluznici te mekom nepcu. Prodiru dublje u vezivno tkivo pa treba više vremena da zacijele, čak 3-6 tjedana, a nakon zarastanja ostaje ožiljak.

Herpetiformne afte

Izrazito bolne, sićušne (promjer 1-2mm) manifestacije koje su brojne i međusobno se spajaju. Prema kliničkoj slici slične su herpesu. Najčešće su na podjezičnoj i obraznoj sluznici. Traju 7-14 dana, te često otežavaju govor i gutanje.

Afte se od herpesa razlikuju po izgledu. One su pravilnog kružnog ili ovalnog oblika ispunjene bijelim ili žutim sadržajem crvenog ruba, dok oštećenja od herpesa nastaju od prskanja mjehurića.

Simptomi

Simptomi koji često prate afte su pečenje, svrbež (osobito u početku njihova pojavljivanja), te jaka i neugodna bol. Stanje dodatno mogu pogoršati loše životne navike poput pušenja, konzumiranja začinjene hrane i žestokih pića.

Zašto nastaju afte

Afte su, prema načinu nastanka, autoimuna bolest, no do danas nije poznato što točno pokreće tu autoimunu reakciju. Češće su kod žena i osoba koje su pojačano izložene stresu (npr. studenti pred ispit), a katkad je posrijedi obiteljska predispozicija. Na pojavu afti mogu utjecati i:

 • gastrointestinalne bolesti, kao što su Crohnova bolest i ulcerozni colitis (zbog smanjene resorpcije vitamina i minerala)
 • anemija zbog nedostatka željeza, folata i vitamina B skupine,
 • lokalna trauma (od napuknutog zuba, četkice ili aparatića za zube),
 • alergije i osjetljivosti na određene sastojke hrane (gluten iz pšenice i konzervansi),
 • fizička iscrpljenost,
 • oslabljen imunitet
 • prehrana
 • metabolički poremećaji (gastritis)
 • hormonalni disbalans
 • kronične bolesti
 • uzimanje nekih lijekova, primjerice antibiotika, lijekova protiv bolova (ibuprofen, aspirin) i antimikotika
Pripravci za samoliječenje

Važno je reći da afte nisu zarazne i ne mogu se prenijeti na drugu osobu. U pravilu ne zahtjevaju posebno liječenje, ali pripravcima za samoliječenje možemo ublažiti simptome, ubrzati njihovo izlječenje ili spriječiti pojavljivanje. U tu se svrhu koriste antiseptici, anestetici i protuupalni lijekovi koji dolaze u obliku tekućina za ispiranje (Hexoral, Belosept), sprejeva (Octenisept, Tantum Verde, Zynol), pastila ili gelova.

Dobrim su se pokazali preparati na bazi hijaluronske kiseline koja stvarajući zaštitni film ublažava bol i služi kao barijera. To su Aftamed, Gengigel i Anaftin (koji sadrži i dodatak aloe vere). Dolaze u obliku gela (za manji broj afti), spreja (za teže dostupne afte) i otopine (za veći broj afti).

Pastile na bazi lizosoma (Lyzobact) također ubrzavaju zacjeljivanje.

Od prirodnih metoda mogu pomoći hidrolat kadulje,ali i čaj od kadulje, kamilice te zeleni. Propolis u obliku kapi ili spreja stavljen na aftu također može olakšati simptome. Kao trenutna pomoć poslužit će voda kojoj ste dodali žličicu sode bikarbone. Ona neutralizira kiselinu čime ublažava peckanje i nadraženost.

Preporuka je jesti hranu bogatu proteinima i vitaminima, izbjegavati slanu i začinjenu hranu,oprati zube nakon svakog obroka,koriistiti meku četkicu za zube, piti puno tekućine i svakako prestati pušiti.

Autor: Valentina Fekonja Lesjak, mag. pharm.
×