Kada su u pitanju želučane tegobe najčešće posežemo za bezreceptnim pripravcima, tzv. antacidima koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako trenutačno ublažavaju simptome.

Najpropisivaniji lijekovi na recept koji smanjuju pretjerano lučenje kiseline su inhibitori protonske pumpe – lijekovi koji se uzimaju ujutro natašte, a dostupni su i bezreceptno u manjem pakiranju i manjoj dozi. U ovom članku razmotrit ćemo i druge pripravke u obliku gela, kapi ili čaja koji također mogu pomoći u ublažavanju želučanih tegoba.

REFLUKS

Nerijetko se ljudi žale na simptom žarenja u gornjem dijelu probavnog sustava i osjećaja da se kiselina vraća iz želuca prema gore, sve do grla. To su simptomi koji mogu ukazati na GERB (gastroezofagealni refluks) do kojeg dolazi zbog slabljenja gornjeg sfinktera, tj. čepa koji zatvara donji dio jednjaka. Osim ovih simptoma, razlikujemo neke nespecifične simptome koji isto mogu ukazati na problem vraćanja kiseline iz želuca u jednjak. Promukli glas, kronični suhi kašalj, crvenilo ždrijela neki su od tihih simptoma koji mogu ukazati na refluks, posebice ako traju kroz duže vrijeme.

Za samoliječenje navedenih simptoma dostupan je pripravak u obliku gela pakiran u pojedinačnim vrećicama. Sastav gela su alginati; veliki šećeri izolirani iz algi koji u kombinaciji s kiselinom isplivaju na površinu želuca gdje stvaraju barijeru i sprječavaju refluks. Vrećice gela uzimaju se nakon većih obroka i prije spavanja, a učinak se postiže već nakon 10-ak minuta. Može se uzimati kroz duže razdoblje u kombinaciji s drugim lijekovima, a mogu koristiti i trudnice.

Sladić je biljka koja može pomoći kod osjećaja pečenja, žarenja i refluksa. Djeluje protuupalno, tj. povećava razinu zaštitnih prostaglandina u želucu. Dio biljke koji se koristi je korijen. Slatkastog je okusa, međutim sam okus nije povezan sa šećerom te se može koristiti i kod dijabetičara, ali je potreban dodatan oprez kod osoba s povišenim krvnim tlakom. U većim dozama, sladić može povećati krvni tlak jer uzrokuje zadržavanje vode i soli u organizmu. Stoga je preporuka uzimati pripravke sladića kako je i navedeno na pakiranju, ne dulje od tjedan dana.. Može se koristiti u obliku čaja ili kapi.

DISPEPSIJA

Druga tegoba koja je često prisutna je dispepsija i obuhvaća niz simptoma koji su neugodni –nadutost, podrigivanje, osjećaj sitosti nakon manjih obroka i osjećaj nelagode i pritiska u gornjem dijelu želuca.

Ukoliko je osim navedenih simptoma prisutan i osjećaj mučnine đumbir može biti od pomoći. Aktivne tvari u đumbiru simpatičnog su naziva – đinđeroli (gingeroli). Ukoliko ste osjetljivi na ljuto, bolje je koristiti svježi korijen đumbira jer sušenjem dobiva više ljutkast okus. Dozvoljen je i kod trudnica te postoje čak i registrirani lijekovi s đumbirom protiv mučnine.

Biljni pripravak u obliku kapi koji sadrži ekstrakte metvice, kima, kamilice, gorke ognjice i drugih biljaka pomaže u opuštanju mišića i tak smanjuje grčeve, nadutost i pospješuje probavu. Kapi se mogu uzimati i do tri puta prije ili tijekom obroka.

Gorke biljke poput kičice, srčanika, ili korijena maslačka preporučaju se kod problema s otežanom probavom, osjećajem težine u želucu ili kod manjka apetita jer potiču stvaranje probavnih sokova. Konzumiraju se u obliku čaja ili kapi koje se miješaju s vodom. Mogu se koristiti i kod simptoma žgaravice, jedino ih treba izbjegavati kod aktivnog čira na želucu. Korijen maslačka može se koristiti i kod zatvora jer sadrži inulin koji je hrana za dobre bakterije u crijevima. U većim količinama korijen maslačka može napuhnuti stoga ga ne treba koristiti više od dvaput dnevno.

Još jedan pripravak u obliku gela je koloidna silicijeva kiselina koja pomaže kod mučnina, nadutosti, grčeva, a pomaže i kod iritabilnog kolona. Gel stvara zaštitni sloj na sluznici želuca i crijeva, veže plinove i tako ublažava navedene simptome. Uzima se po potrebi prije obroka.

GASTRITIS

Gastritis je upala želučane sluznice koja može biti uzrokovana disbalansom nastanka kloridne kiseline i probavnih enzima, zbog nepravilne prehrane koja podrazumijeva pečenu, kiselu, masnu hranu ili zbog refluksa žuči koja se vraća iz duodenuma u želudac. Gastritis također može biti prouzrokovan nekim lijekovima, posebice nesteroidnim protuupalnim lijekovima protiv boli. Stoga je bitno ne prekoračivati maksimalnu dozu koju ljekarnik naglasi prilikom izdavanja lijekova za ublažavanje boli upravo iz razloga što dugotrajno uzimanje (pre)velikih doza može biti uzrok oštećenja sluznice želuca. Simptomi su slični dispepsiji; bol u želucu, osjećaj sitosti nakon manjih obroka, podrigivanje, grčevi, žarenje. Ukoliko navedeni simptomi traju kroz dulje razdoblje važno je posjetiti doktora koji će ustanoviti točan uzrok tegoba obzirom da se simptomi refluksa, dispepsije i gastritisa vrlo često preklapaju.

Osim lijekova na recept, mogu se koristiti biljke koje su maloprije spomenute i koje će ublažiti simptome; čaj matičnjaka i stolisnika za ublažavanje grčeva, sladić kod izraženih simptoma pečenja i žarenja, ekstrakti biljaka koji sadrže kamilicu, kim, gorku ognjicu, itd.

Na kraju valja spomenuti da su želučane tegobe poput refluksa, gastritisa i dispepsije bolesti modernog doba jer su direktno povezane sa stresom, konzumiranjem brze procesuirane hrane, cigareta i alkohola. Stoga je svaka od ovih tegoba znak da je potrebno uvesti promjene u svoje životne i prehrambene navike. Uz male promjene navika i savjete ljekarnika blaže želučane tegobe mogu se uspješno samoliječiti.

Autor: Ljekarna Čakovec
×